Dintre de l’edifici ens sentim transportats, en gran manera, a una època llunyana en la qual els homes havien de treballar únicament amb les seves mans i amb una sèrie d’estris especialitzats però rudimentaris, i, alhora, podem adonar-nos de fins a quin punt la tècnica moderna els ha alleugerit en part la dura feina. Tot això ho podem contemplar, fins i tot ho podem tocar.
També podem assabentar-nos amb detall de com es desenvolupa el cicle vital dels ovins.
- A l’hivern, les ovelles resten estabulades a l’ubla o corral a causa del mal temps.També a l’hivern es marquen les ovelles per diferenciar-les de les dels altres ramats.
- A l’estiu els ramats pugen a la muntanya i queden tres mesos a càrrec dels pastors, dia i nit. Un cop despopats els corders, les ovelles es poden munyir i s’elaboren formatges amb la seva llet. També és el moment de xollar-les
- A la tardor és l’època de triar les ovelles, les unes per fer-les criar, les altres per romandre al ramat i, les més velles, per vendre-les.